בעיצומם של ימים מאתגרים עבור תושבי הצפון, בולטת דווקא יוזמה אזרחית שמביטה אל העתיד: הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז צפון אישרה את הפקדתה של תכנית "השער הדרומי לצפת", אשר נחשבת לאחת מתכניות הפיתוח העירוני המשמעותיות ביותר שנראו בעיר בעשורים האחרונים. מדובר במהלך אסטרטגי רחב היקף ביוזמת משרד הבינוי והשיכון, אשר צפוי לשנות את פניה של צפת ולהפוך אותה לעיר צומחת, מתחדשת ומושכת אוכלוסיות חדשות מכל הארץ.
התכנית מתפרשת על שטח נרחב במורדות הדרומיים של העיר ההיסטורית, וצפויה להוסיף לצפת כ-4,000 יחידות דיור חדשות, אשר יוכלו לאכלס כ-20,000 תושבים. העיר, שמונה כיום כ-40,000 תושבים בלבד, צפויה למעשה כמעט להכפיל את גודלה עם יישום הפרויקט, מהלך דרמטי במונחים דמוגרפיים, כלכליים וחברתיים. ייחודה של התכנית נעוץ בשילוב המדויק בין צורכי מגורים מיידיים ובין חשיבה ארוכת טווח על פיתוח עירוני חכם, נגיש ובעל ערך סביבתי.
למידע נוסף השאירו את הפרטים:

הרובע החדש עתיד להיות רובע שלם, הכולל תמהיל מגורים מגוון המיועד לתת מענה לשכבות אוכלוסייה שונות: 1,000 יחידות דיור קטנות בשטח של עד 80 מ"ר, כ-2,000 יחידות בשטח של 80–100 מ"ר, וכ-1,000 יחידות דיור גדולות במיוחד, מעל 120 מ"ר – כולם מתוכננים לפי סטנדרטים מודרניים של בנייה. כמו כן, הרובע יכלול מערכת תשתיות מתקדמת, שטחי מסחר ותעסוקה בהיקפים של עשרות אלפי מ"ר, מוסדות חינוך וציבור, מרכזים קהילתיים, פארק עירוני משמעותי ומרחבים פתוחים המחברים בין מתחמי המגורים ברצף עירוני וחברתי.
הפרויקט, שתוכנן על ידי משרד "פרחי-צפריר אדריכלים", שם דגש על הליכה רגלית נגישה ונעימה, עם רשת של צירים ירוקים ומדרחוב מסחרי שיחבר בין מוקדי הפעילות בשכונה. כמו כן, יוקם מרכז תחבורה ציבורית מתקדם שייתן מענה לעומסי התחבורה ויסייע לחיבור הרובע החדש לעיר הקיימת ולמטרופולין הצפוני. במקביל, התכנית מבקשת לשמר את ייחודיותה של צפת כעיר הררית בעלת צביון היסטורי ותרבותי, תוך שימת דגש על חיבור הרובע החדש לשכונות הקיימות בעיר באופן אורגני, באמצעות רשת כבישים חדשה, גשרים ירוקים ומעברים תחבורתיים מודרניים.

עיריית צפת הייתה שותפה פעילה בתכנון הרובע, כאשר ראש העיר יוסי קקון הדגיש את חשיבותו האסטרטגית של המהלך: "אנחנו לא בונים שכונה – אנחנו יוצרים רובע עצמאי עם כל מה שתושב צריך כדי לחיות כאן בכבוד ובאיכות חיים. זהו שינוי תפיסתי של ממש, עם מוסדות חינוך, מרכזי ספורט וקהילה, שטחי תעסוקה ותכנון תחבורתי שמסתכל על העתיד."
צפת, שהייתה במשך שנים רבות יעד תיירותי ומוקד תרבות יהודית וגלילית, סבלה בעשורים האחרונים מהגירה שלילית, תשתיות מיושנות והזנחה תכנונית. אישור התכנית הנוכחית מסמן תפנית של ממש – הן במעמד העיר בצפון הארץ והן ביכולתה למשוך אוכלוסיות צעירות, משפרי דיור ומשקיעים פוטנציאליים. בזמנים שבהם ערים רבות בפריפריה מתקשות לייצר תחושת יציבות, דווקא צפת מצליחה להוכיח כי תכנון חכם, חזון עירוני ועבודת מטה רצינית יכולים לפרוץ דרך – גם בעיצומה של תקופה ביטחונית סוערת.
למידע נוסף השאירו את הפרטים: